Amalfi – obala raskoši, romantike i raznovrsnosti

Post: Amalfi – obala raskoši, romantike i raznovrsnosti

Obala Amalfi  je jedna od najpopularnijih destinacija za putovanja u Italiji, iako je duga samo 50 km.  Nije teško shvatiti zašto – šarmantni istorijski gradovi na strmim liticama, sa pogledom na prelepe plaže i blistavo more, svakako  su veoma privlačni. Toliko, zapravo, da je ovo područje na listi UNESCO-ve svetske baštine.

Dobrodošli na čarobnu Amalfi obalu, gde se uski putevi vijugaju između šarmantnih primorskih gradova, pružajući vam nezaboravan doživljaj Mediterana. Na ovoj obali, gde se plavo nebo susreće s još plavljim morem, očekuje vas letovanje pod nesputanom lepotom južne Italije.

Amalfi: istorijski grad sa šarmom srednjeg veka
Amalfi, nekada moćna pomorska sila, sada je slikovit grad sa šarmantnim trgovačkim ulicama. Posetite katedralu sv. Andrije i doživite spoj prošlosti i sadašnjosti. Sa svojim zlatnim plažama i živopisnim kafićima, Amalfi poziva na opuštanje i uživanje u jedinstvenom ambijentu.

Positano: šareni grad ljubavi na liticama
Positano je pravi dragulj Amalfi obale, poznat po svojim šarenim kućama koje se njišu na liticama uz obalu. Butici, restorani i miris mora stvaraju romantičnu atmosferu. Ovo je idealno mesto za šetnje uz obalu, istraživanje radionica i uživanje u nezaboravnom zalasku sunca.

Ravello: oaza elegancije na vrhovima brda
Ravello se uzdiže iznad obale, nudeći spektakularne panoramske poglede i mirnu atmosferu. Poznat po prelepim vrtovima Villa Rufolo, Ravello pruža jedinstveno iskustvo ljubiteljima prirode i umetnosti. Idealno je mesto za one koji traže mir i spokoj.

Svaki grad na Amalfi obali ima svoj prepoznatljiv stil arhitekture, od srednjovekovnih katedrala u Amalfiju do šarenih kuća Positana i elegantnih vrtova Ravela.Takođe, obala oduševljava različitim atmosferama – u Amalfiju ćete pronaći živahnu atmosferu, romantičnu i boemsku u Positanu i mir i spokoj u Ravelu. Uživajte u raznovrsnim aktivnostima, uključujući istraživanje istorijskih spomenika, šetnje uz obalu, vožnju čamcem do obližnjih ostrva i uživanje u lokalnoj kuhinji.

Amalfi obala ima blagu mediteransku klimu. Najprijatnije vreme je od proleća do jeseni, kada temperature osciliraju između 20°C i 30°C, stvarajući savršen ambijent za uživanje.

Lokalno stanovništvo Amalfi obale, poznato kao “Costieri”, odiše toplinom i gostoljubivošću. Otvoreni su za razgovor i deljenje lokalnih priča, čime ćete doživeti pravu autentičnost ovog kraja.

Probajte ukusnu lokalnu kuhinju baziranu na svežim morskim plodovima, limunu s obližnjih plantaža i tradicionalnim jelima poput “Scialatielli ai Frutti di Mare.”

Amalfi
Amalfi
Amalfi

Dobro je znati!

Amalfi Obala: dobro je znati pre odlaska

Vizni Režim
Amalfi obala deo je Italije, koja je članica Evropske unije (EU). Putnici iz EU zemalja neće imati problema s vizom, dok oni izvan EU treba da provere vizne uslove pre putovanja.

Aerodromi
Najbliži međunarodni aerodromi su aerodrom Napoli-Capodichino u Napulju i aerodrom Salerno-Pontecagnano. Oba aerodroma pružaju dobar pristup Amalfi obali.

Transport od/do Aerodroma
Na aerodromima su dostupni taksiji, ali je preporučljivo rezervisati ih unapred. Cene mogu varirati.
Postoje i autobuske linije koje povezuju aerodrome s gradovima na Amalfi obali, pružajući ekonomičnu opciju prevoza.

Jezik
Zvanični jezik je italijanski, ali u turističkim područjima govori se i engleski. Naučite nekoliko osnovnih fraza na italijanskom da biste dodali lokalni šarm vašem iskustvu.

Valuta
Zvanična valuta je evro (EUR). Većina mesta prihvata kreditne kartice, ali imajte nešto gotovine, posebno u manjim mestima.

Klima
Amalfi obala ima mediteransku klimu s toplim letima i blagim zimama. Najbolje vreme za posetu je od proleća do jeseni kada su temperature prijatne.

Kultura
Poštujte lokalne običaje i tradicije. Sicilijanci su poznati po toplini i gostoljubivosti, pa se otvoreno upustite u razgovor i deljenje iskustava s lokalnim stanovništvom.

Najbolji kafići i restorani
Caffè Positano (Positano): Kafić s prelepim pogledom na more i ukusnim italijanskim espresom.
Ristorante da Costantino (Amalfi): Tradicionalni restoran s bogatom ponudom lokalnih specijaliteta.
Il Flauto di Pan (Ravello): Kafić s opuštajućom atmosferom i širokim izborom vina.

AMALFI OBALA VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top