Jordan – gde se dolina meseca i grad ružičastih stena spajaju

Post: Jordan – gde se dolina meseca i grad ružičastih stena spajaju

Jordan, malena zemlja na Bliskom istoku, često se opisuje kao pravo čudo prirode i trezor kulturnog nasleđa. Sa svojom bogatom istorijom, jedinstvenim prirodnim lepotama i gostoljubivim stanovništvom, Jordan je nezaobilazna destinacija za sve avanturiste i ljubitelje putovanja.

U Jordanu ćete posetiti sigurno Petru, “grad ružičaste stene”, koja je bez sumnje najpoznatija jordanska atrakcija. Ovaj drevni grad, isklesan u stenama pre više od 2000 godina, domaćin je čuvenom “Trezoru” i mnogim drugim impresivnim arhitektonskim čudima.

U glavnom gradu Ammanu, koji spaja modernu arhitekturu sa bogatom istorijom, posetite Citadel Hill, rimski teatar i bliskoistočki kulturni bazar.

Poznat kao “Dolina Meseca”, Vadi Rum je jedan od najupečatljivijih pustinjskih pejzaža na svetu. Pustinjski safari, vožnja balonom ili planinarenje su samo neke od aktivnosti koje možete doživeti ovde.

Jordan ima i svoju obalu uz Crveno more, koja privlači ronioce i zaljubljenike u morski svet.

Kako biste maksimalno iskoristili svoj boravak u Jordanu, dobro ispitajte šta je to sve što ova zemlja nudi. Uživajte u planinarenju u planinama Dana ili prošetajte Beduinskim selima. Posetite rimski Jerash ili se uputite na krstarenje Mrtvim morem, isprobajte lečenje blatom i lebdite na površini ovog slanog jezera.

Jordan ima kontinentalnu pustinjsku klimu, sa vrućim letima i hladnim zimama. Najbolje vreme za posetu je tokom proleća i jeseni, kada su temperature prijatne za obilaske.

Istorija ove zemlje seže unazad hiljadama godina. Posetioci mogu istražiti brojne arheološke nalazišta i muzeje kako bi bolje razumeli prošlost ove zemlje. Takođe, poštovanje lokalnih običaja i tradicija, uključujući i pristojno odevanje i poštovanje verskih objekata, od suštinskog je značaja.

Jordan nudi raznovrsnu kulinarsku scenu, sa jelima kao što su Mansaf (tradicionalno jelo sa jagnjetinom i pirinčem), Falafel, Hummus, i raznim vrstama kebaba. Ne zaboravite da probate čuvenu baklavu sa tradicionalnim čajem od nane.

Dobro je znati!

Jordan: saveti za nezaboravno putovanje

Planirate putovanje u Jordan? Odabrati ovu destinaciju je izuzetno pametan izbor, ali kao i kod svakog putovanja, važno je biti dobro pripremljen kako biste zaista uživali u svom boravku. Evo nekoliko ključnih saveta i informacija koje treba imati na umu pre nego što krenete na svoju avanturu u Jordan:

Viza i putna dokumentacija:
Pre nego što se uputite u Jordan, proverite uslove za vizu za vašu državu. Većina putnika može dobiti turističku vizu po dolasku na aerodromu Queen Alia u Ammanu ili na kopnenim graničnim prelazima. Vaš pasoš mora biti važeći najmanje šest meseci nakon planiranog datuma povratka.

Bezbednost i sigurnost:
Jordan je jedna od najsigurnijih destinacija na Bliskom istoku. Međutim, uvek budite obazrivi i pažljivi sa svojim vrednostima i pratite lokalne informacije i smernice za putovanje.

Zdravlje i vakcinacije:
Preporučuje se da se vakcinišete protiv hepatitisa A i B, tifusa i besnila pre putovanja. Takođe, proverite sa svojim lekarom da li su potrebne dodatne vakcine ili mere predostrožnosti, u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja i planiranih aktivnosti.

Klima i odeća:
Jordan ima kontinentalnu klimu sa vrućim letima i hladnim zimama. Najbolje vreme za posetu je tokom proleća i jeseni kada su temperature prijatne za istraživanje. Uveče, temperature mogu brzo padati, pa budite spremni za promene u vremenskim uslovima. Ukoliko posećujete verske objekte povedite računa da ispoštujete pravila odevanja.

Lokalna kultura i običaji:
Jordan je zemlja sa bogatom kulturom i tradicijom. Poštovanje lokalnih običaja i kulturnih normi je od suštinskog značaja. Na primer, izbegavajte poljupce u javnosti i uzdržite se od konzumiranja alkohola na javnim mestima.

Jezik:
Zvanični jezik u Jordanu je arapski, ali engleski se često koristi u turističkim objektima. Učenje nekoliko osnovnih fraza na arapskom jeziku može vam pomoći da komunicirate sa lokalnim stanovništvom.

Novac i plaćanje:
Valuta u Jordanu je jordanski dinar (JOD). Većina mesta prihvata kreditne kartice, ali je uvek dobro imati nešto gotovine pri ruci za manje trgovine i restorane. Bankomat možete lako pronaći.

Hrana i voda:
Jordan nudi bogatu kulinarsku scenu sa jelima kao što su Mansaf (tradicionalno jelo sa jagnjetinom i rižom), Falafel, Hummus, i raznim vrstama kebaba. Voda iz česme nije za piće, pa koristite flaširanu vodu.

Sada kada ste se upoznali sa osnovnim informacijama o putovanju u Jordan, spremni ste da se uputite na ovu fascinantnu destinaciju i istražite njenu bogatu istoriju, prirodne lepote i gostoljubivo stanovništvo.

JORDAN VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top