Meksiko – upoznajte Kankun i Playa del Karmen

Post: Meksiko – upoznajte Kankun i Playa del Karmen

Meksiko: Kankun i Playa del Karmen: luksuzni hoteli u domu drevnih Maja

Meksiko je zemlja bogata kulturom, prirodnim bogatstvima i istorijom. Destinacije poput Kankuna i Playa del Karmen pružaju nezaboravno iskustvo koje spaja luksuzne plaže sa bogatom kulturom i avanturama u neverovatnoj prirodi. U ovom kratkom vodiču saznajte šta treba znati pre nego što se uputite u Meksiko.

Kankun ili Playa del Karmen: šta odabrati?

Pre nego što se odlučite gde da provedete svoj odmor, važno je razumeti razlike između Kankuna i Playe del Karmen. Kankun je popularna turistička destinacija na obali Kariba, poznata po svojim luksuznim odmaralištima, noćnim klubovima i bogatom kulturnom nasleđu. Playa del Karmen, sa druge strane, nudi opušteniju atmosferu i pristupačnije cene, idealne za putnike sa manjim budžetom.

Kankun nudi luksuzna odmarališta, prelepe plaže i brojne aktivnosti poput ronjenja i snorklinga. Playa del Karmen je poznat po živahnom Quinta Avenida bulevaru sa restoranima, barovima i prodavnicama, kao i blizini spektakularnih prirodnih atrakcija poput Cenota i Tulumskih ruševina.

Oba mesta se nalaze na obali Meksika, u regiji Quintana Roo. Ova oblast nudi tropsku klimu sa visokim temperaturama tokom cele godine. Najbolje vreme za posetu je od novembra do aprila, kada su temperature prijatne i padavine minimalne.

Kankun je bio dom drevnih Maja, a možete posetiti impresivna arheološka nalazišta Chichen Itza i Tulum. Playa del Karmen je nekada bio malo ribarsko selo i očuvalo je svoj šarm i autentičnost. Poštovanje lokalnih običaja, uključujući i pristojno oblačenje pri poseti verskim objektima je važno.

Meksička kuhinja je jedna od najcenjenijih na svetu, a ova destinacija vam nudi priliku da uživate u autentičnim jelima. Probajte tradicionalne specijalitete kao što su tacos, ceviche, guacamole i mole, a ne zaboravite ni na fantastične koktele poput margarita i michelada.

Dobro je znati!

Pre nego što se uputite u Meksiko i odlučite da istražite čarobne destinacije Kankun i Playa del Karmen, važno je da budete dobro informisani i pripremljeni kako biste maksimalno uživali u ovim prelepim mestima. Ovde ćemo vam pružiti ključne informacije koje će vam pomoći da se pripremite za svoju avanturu na Karipskom primorju.

Vize i putna dokumentacija:

Za ulazak u Meksiko, državljanima Srbije je neophodan validan i važeći pasoš ili putna isprava, kao i meksička viza. Viza je besplatna za boravak koji nije lukrativne prirode, a dobija se u Ambasadi Meksika u Beogradu.
Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće.

Klima:

Kankun i Playa del Karmen dele sličnu klimu. Najbolje vreme za posetu je tokom suve sezone, od novembra do aprila, kada su temperature prijatne i padavine minimalne. Letnji meseci su topli i vlažni, pa budite spremni na visoke temperature i popodnevne pljuskove.

Zdravlje i bezbednost:

Pre putovanja u Meksiko, proverite sa svojim lekarom da li su vam potrebne vakcinacije ili preventivne mere, kao što su lekovi protiv malarije. Takođe, uvek je preporuka imati putno i zdravstveno osiguranje koje pokriva eventualne medicinske troškove tokom boravka.

Hrana i voda:

Meksička kuhinja je raznolika i ukusna. Probajte tradicionalna jela kao što su tacos, ceviche, guacamole i mole.Koristite flaširanu vodu kako biste izbegli stomačne probleme.

Sada, kada ste dobili osnovne informacije o putovanju u Kankun i Playa del Karmen, spremni ste da se upustite u ovo nezaboravno iskustvo. Bez obzira na izbor destinacije, budite spremni da istražite prelepe plaže, uživate u kulinarskim čarima i doživite bogatu kulturu Meksika.

KANKUN VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top