Krit – rodno mesto Minotaura i najstarijeg stabla masline na svetu

Post: Krit – rodno mesto Minotaura i najstarijeg stabla masline na svetu

Da li znate mit o Tezeju i Minotauru? A da li znate da je baš Krit mesto na kom možete posetiti ostatke Minotaurovog lavirinta i dvorca kralja Minoja?

Krit, osim što je mesto na kome su živeli brojni junaci Grčke mitologije poput kralja Krita-Zevsovog sina Minoja, Minotaura i Tezeja, je takođe i dom najstarijeg stabla masline na svetu! Zvuči neverovatno da su nekada ruke Minojske civilizacije skupljale masline sa ovih drevnih stabala koja idalje proizvode plodove. Najstarije masline na svetu su živi spomenici Krita, a Kritska autohtona sorta masline Koroneiki od koje se pravi izuzetno maslinovo ulje ono po čemu mnogi prepoznaju Krit!

Pored svoje duge i bogate istorije, Krit je jedno od najlepših ostrva u Grčkoj, a razlog za to nije teško pronaći. Osim slikovitih plaža i tirkiznog Egejskog mora, Krit je domaćin brojnim znamenitostima i čarima koje će vas očarati već pri prvom susretu.

Klima na Kritu je tipično mediteranska, sa toplim letima i blagim zimama. Leti možete uživati u sunčanom vremenu i toploj vodi, dok su proleće i jesen savršeni za istraživanje prirode i arheoloških lokaliteta.

Ostrvo nudi razne aktivnosti, uključujući ronjenje, vožnju bicikla, planinarenje i posete prelepim plažama. Za one avanturističkog duha, moguće su i vožnje kajakom i jedrenje na dasci, a za one čiji je duh boemski, Krit garantuje nezaboravno iskustvo uz šetnju starim gradom Hanje i uživanje u Grčkim tavernama uz ukuse tradicionalne kuhinje i vina. Posetite Retimno, sa svojom dobro očuvanom venecijanskom lukom i starim gradom ili Heraklion i Hersonisos da doživite užurbaniji način života na ostrvu.

Krit ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Osim Knososa, možete posetiti antičke ruševine u Faistosu i Gortini, gde ćete otkriti tragove prošlih civilizacija.

Krit takođe ima bogatu kulturnu scenu sa mnogobrojnim festivalima, umetničkim izložbama i koncertima tokom cele godine. Tradicionalni plesovi i muzika predstavljaju važan deo kritske kulture.

Kritska kuhinja je takođe nešto što vredi istražiti. Probajte tradicionalne specijalitete kao što su moussaka, dakos (meze koji se sastoji od susenog hleba natopljenog maslinovim uljem sa paradajzom i feta sirom i origanom) i suvlaki (sitno seckano meso na štapiću – na srpskom jeziku bi se ova vrsta jela zvala ražnjić). Ne zaboravite da završite obrok sa slatkim baklavama, kadaifom ili jogurtom sa medom.

Dobro je znati!

Pre nego što se zaputite na Krit, evo nekoliko ključnih informacija koje će vam pomoći da se što bolje pripremite i maksimalno uživate u svom putovanju.

1. Klima i sezona

Krit ima tipično mediteransku klimu, sa toplim, suvim letima i blagim, vlažnim zimama. Najbolje vreme za posetu ostrvu je tokom proleća i jeseni, kada su temperature prijatne, a gužve manje. Leti može biti vrlo toplo, sa temperaturama koje prelaze 30°C, što je savršeno za uživanje na plaži.

2. Viza i putni dokumenti

Građani većine zemalja, uključujući EU državljane i državljane SAD-a, ne zahtevaju vizu za posetu Grčkoj, uključujući i Krit, za boravak do 90 dana. Međutim, obavezno proverite najnovije uslove za ulazak u zemlju pre putovanja i da li vam je potrebna viza.

3. Valuta i plaćanje

Zvanična valuta na Kritu i u celoj Grčkoj je evro (€). Većina mesta prihvata kreditne kartice, ali je uvek korisno imati i nešto gotovine, posebno u manjim selima i lokalnim radnjama.

4. Jezik

Zvanični jezik na Kritu je grčki, ali većina ljudi u turističkim destinacijama govori engleski. Učenje nekoliko osnovnih grčkih fraza može biti korisno i cenjeno od strane lokalnog stanovništva.

5. Bezbednost

Krit je opštepoznat kao sigurna destinacija za turiste. Međutim, uvek budite oprezni sa svojim dragocenostima i pratite osnovna pravila lične bezbednosti. Čuvajte pasoše, novčanike i vredne stvari u sefu u vašem smeštaju.

6. Hrana i piće

Kritska kuhinja je izvanredna i raznolika. Probajte tradicionalne specijalitete kao što su moussaka, suvlaki, tzatziki i dakos. Ne zaboravite da uživate u svežem maslinovom ulju, kalamata maslinama i lokalnim vinima.

7. Transport i izleti

Krit ima dobru infrastrukturu javnog prevoza, ali rentiranje automobila može biti praktično ako želite da istražite ostrvo. Postoji mnogo fascinantnih destinacija za izlete, uključujući posete arheološkim nalazištima, slikovitim plažama i tradicionalnim selima.

8. Istorija i kultura

Krit ima bogatu istoriju, pa ne propustite posetu arheološkim nalazištima poput Knososa i Faistosa. Ostrvo takođe nudi brojne muzeje i kulturne festivale tokom cele godine.

9. Odmor na plaži

Krit je poznat po svojim prelepim plažama. Svaka obala ima svoj šarm, od peskovitih plaža na istoku do stenovitih u zapadnom delu ostrva. Spremite se za opuštajuće dane na suncu i osvežavajuće kupanje u Egejskom moru. Obavezno posetite plažu Falasarna,gde ćete uživati u kritskoj prirodi i plažu Elafonisi koja veoma podseća na karipske plaže, a prvenstveno zahvaljujući sitnom belom i roze pesku kojim je prekrivena.

Ne zaboravite da istražite lokalne običaje i tradicije, probajte raki, tradicionalno kritsko piće. Upoznavanje sa lokalnim stanovništvom i njihovim načinom života dodatno će obogatiti vaše iskustvo.

Sada kada znate šta vas očekuje na Kritu, spremni ste za nezaboravno putovanje na ovo predivno grčko ostrvo. Uživajte u svakom trenutku i otkrijte sve čari koje Krit ima da ponudi. Srećan put!

KRIT VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top