Aruba – čarobni svet flamingosa u Karipskom moru

Post: Aruba – čarobni svet flamingosa u Karipskom moru

Aruba – tropski raj gde sunce sija tokom cele godine, plaže su beskrajno bele, a avanture i kultura čekaju da budu otkrivene.

Dobrodošli na Arubu! Čeka vas pregršt nezaboravnih iskustava, prelepe plaža, bogata istorija, ukusna hrana i zanimljivi lokalni običaji. U ovom članku, pronađite šta treba da znate o Arubi, klimi, sadržajima, izletima, lokalnim običajima i hrani.

Flamingosi

Jedna od najznačajnijih atrakcija na Arubi su ružičasti flamingosi. Flamingosi su postali simbol Arube. Oni su ovde pronašli svoj dom u mangrovima i solanama, posebno u zalivu “Renaissance Island”. Možete ih videti kako šetaju obalom, love u plitkoj vodi ili jednostavno uživaju na suncu. Njihovo karakteristično ružičasto perje čine ih neodoljivim za fotografisanje.

Možete posetiti “Flamingo Beach” na ostrvu Renaissance Island. Ovo ostrvo je privatno vlasništvo hotela “Renaissance Aruba Resort & Casino”, ali je otvoreno za goste hotela i dnevne posetioce koji kupe posebnu dozvolu. Kako biste pomogli očuvanju ove vrste, važno je poštovati pravila na ostrvu. Ne hranite ptice, ne prilazite im previše blizu i ne uznemiravajte ih. Tako ćete biti sigurni da će ostati bezbedne i slobodne u svom prirodnom okruženju i dalje.

Aruba je poznata po svojoj savršenoj tropskoj klimi. Prosečne temperaturama su oko 28°C tokom cele godine. Sa konstantnim blagim vetrom, Aruba je idealna destinacija za odmor tokom cele godine. Kišna sezona obično traje od oktobra do decembra, ali padavine nisu obilne. Ne morate brinuti o vremenskim neprilikama koje bi mogle pokvariti vaš odmor.

Aruba nudi raznovrsne sadržaje za putnike svih interesovanja. Prelepe plaže, poput Eagle Beach i Palm Beach, savršeno su mesto za opuštanje i sunčanje. Aktivnosti na vodi, kao što su ronjenje, snorkeling i jedrenje na dasci, čekaju avanturiste.

Ukoliko ste više zainteresovani za kulturne sadržaje, posetite Oranjestad, glavni grad. Istražite njegove šarene ulice, trgovine i restorane. Posetite Nacionalni park Arikok kako biste istražili divlju prirodu i pećine. Za ljubitelje prirode, vožnja džipom kroz divljinu ostrva je nezaboravno iskustvo. Takođe, ne zaboravite da posetite De Palm Island, gde možete roniti sa ajkulama.

Dobro je znati!

Pre polaska, važno je imati nekoliko ključnih informacija koje će vam pomoći da se bolje pripremite i iskoristite svoj boravak na ostrvu.

Viza i putni dokumenti:
Za većinu posetilaca, putovanje u Arubu je jednostavno i bez viza. Državljani mnogih zemalja, uključujući većinu evropskih i severnoameričkih zemalja, mogu ući u Arubu bez vize za boravak do 90 dana. Međutim, važno proveriti aktuelne zahteve za ulazak pre putovanja kako biste bili sigurni da imate odgovarajuće putne dokumente.

Valuta i plaćanje:
Zvanična valuta Arube je Arubanski florin (AWG). Američki dolar (USD) je takođe široko prihvaćen i često se koristi za plaćanje. Većina hotela, restorana i prodavnica prihvata kreditne kartice. Uvek je dobro imati i malo gotovine u lokalnoj valuti za manje transakcije i taksi.

Klima i odeća:
Aruba ima tropsku klimu savane sa toplim vremenom tokom cele godine. Prosečne temperature se kreću od 28°C do 32°C. Povremene kratke kiše čine ostrvo zelenim i bujnim. Preporučuje se lagana odeća, kupaći kostimi i zaštita od sunca, kao i lagana jakna za večernje sate.

Jezik:
Zvanični jezik na Arubi je holandski, ali većina stanovnika govori engleski i španski. Engleski se široko koristi u svim turističkim objektima.

Bezbednost i zdravlje:
Aruba je relativno sigurna destinacija, ali kao i svuda, važno je voditi računa o svojim vrednostima i pridržavati se osnovnih mera opreza. Pre putovanja, preporučuje se da proverite svoje vakcine i konsultujete se sa lekarom o preventivnim merama protiv bolesti kao što su Zika i Dengue groznica, koje mogu preneti komarci.

Aktivnosti i izleti:
Aruba nudi širok spektar aktivnosti za posetioce – ronjenje, snorkling, vožnju džipovima kroz divljinu, posetu Nacionalnom parku Arikok i mnoge druge. Planirajte unapred i istražite sve što ostrvo ima da ponudi kako biste maksimalno iskoristili svoj boravak.

Električna energija:
Električna energija na Arubi je 110V/60Hz, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Ako dolazite iz regiona sa drugačijim napajanjem, možda će vam biti potreban adapter za utičnice.

Istorija:
Aruba ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Pre portugalskih istraživača u 16. veku, ovde su živeli Arawaki indijanci . Holanđani su kasnije osvojili Arubu i kolonizovali je. Možete posetiti Fort Zoutman i muzej u Oranjestadu kako biste saznali više o istoriji ovog ostrva.

Kultura i lokalni običaji:
Aruba je multikulturalno društvo sa bogatom mešavinom holandskih, indijskih, afričkih i latino uticaja. Lokalno stanovništvo, Arubanci, srdačni su i gostoprimljivi. Kao turista, poštujte lokalne običaje, uključujući nošenje prikladne odeće u verskim mestima i pozdravljanje stanovnika sa osmehom.

Hrana:
Arubanska kuhinja je šarena i ukusna. Probajte lokalne specijalitete kao što su “keshi yena” (punjeni sir), “pan bati” (kukuruzni hleb) i “funchi” (kukuruzni pire). Ne zaboravite da probate i morske plodove, jer su sveže ulovljeni iz Karipskog mora.

Ovi saveti će vam pomoći da se bolje pripremite za svoje putovanje na Arubu i da iskoristite svaki trenutak na ovom predivnom karipskom ostrvu. Uživajte u tropskom rajskom odredištu i stvarajte nezaboravne uspomene! Srećan put!

ARUBA VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top