Island – očaravajuća zemlja vatre i leda

Post: Island – očaravajuća zemlja vatre i leda

Island, zemlja vatrenih vulkana i ledenih glečera, mesto gde se spajaju tradicija i modernost, nudi jedinstveno iskustvo svakom posetiocu. Kada jednom posetite Island, više nikada nećete moći da ne budete opsednuti ovom zemljom. U ovom vodiču, istražujemo mali, ali sažet deo onoga što Island ima da ponudi, od njegove surove klime do bogate kulture i neobične kulinarske tradicije.

Klima: Island je poznat po svojoj nepredvidivoj klimi. Postoji jedna šala da ukoliko vam se ne dopada vreme na Islandu, treba da sačekate dvadesetak minuta i postoji mogućnost da će se ono promeniti potpuno. Leti, dani su neobično dugi, a temperatura se kreće oko prijatnih 15°C. Zimi, kada dani pak traju tek po nekoliko sati, temperatura će pasti ispod nule, ali zahvaljujući Golfskoj struji, Island ima blažu zimu nego što bi se očekivalo na takvoj geografskoj širini. Zimi, ukoliko nema vetra, dvocifrene temperature u minusu su podnošljive. Ipak, snažan i uporan vetar vrlo čest na Islandu.

Sadržaji: Island je dom mnogim od najimpresivnijih prirodnih fenomena na svetu. Ne treba propustiti posetu čuvenom “Zlatnom krugu”, gde se nalazi Geysir, gejzir koji je dao ime svim ostalim gejzirima, kao i veličanstveni vodopad Gullfoss. Nacionalni park Þingvellir, mesto je gde se susreću tektonske ploče. Samo ovde možete da ronite između tektonskih ploča koje su delovi Evrope i Amerike. “Zlatni krug” apsolutan je prioritet ukoliko ste ograničeni vremenom.

Izleti: Island sasvim sigurno, nudi više avanture nego što ste planirali za jedan život. Teško da ćete uspeti sve da ih obuhvatite jednim odlaskom, jer mnoge od njih imaju sezonski karakter. Neponovljivo iskustvo posmatranja polarne Aurore borealis je moguće samo u toku zimskih meseci. Druženje sa pafinima, arktičkim morskim papagajima, morate ostaviti za leto. Od posmatranja kitova u Reykjaviku, preko jahanja islandskih konja kroz neokrnjenu prirodu, do uživanja u svakom deliću prirodne lepote ove ostrvske zemlje, sve je iskustvo koje se dešava samo jednom u životu. Za one željne pravog adrenalina, tu su i izleti na glečere i vulkane, kao i mogućnost posete unutrašnjosti vulkana Thrihnukagigur.

Istorija i kultura: Island ima bogatu istoriju koja seže u vikinško doba. Poseta Nacionalnom muzeju Islanda u Reykjaviku otkriva fascinantne priče o islandskim sagama, nasleđu Vikinga i razvoju ove jedinstvene nacije. Tradicionalni festivali poput Þorrablót i Verslunarmannahelgi pružaju uvid u islandsku kulturu i običaje. Islanđani veruju u postojanje patuljaka, i to u tolikoj meri, da je to svim posetiocima na granici neverovatnog.

Osim patuljaka, vrlo često ćete nailaziti na priče o trolovima, bićima koja su, iznenađena izlaskom sunca, ostala skamenjena. Ove kamene skulpture danas su turistička atrakcija zabeležena na gotovo svakom telefonu i fotoaparatu posetilaca. Za zemlju koja ima prirodu iz bajke, potpuno je očekivano da će u pozadini imati i bajkovite aktere poput nadljudski velikih i snažnih heroja, misterioznih patuljaka i zabavnih trolova. U pejzažima Islanda, posebno ćete uživati ako dozvolite sebi da poverujete kako su ova bića zaista nekada postojala. Ili postoje i dalje.

Lokalni običaji: Islandski narod je poznat po svojoj gostoljubivosti i jedinstvenim tradicijama. Jedan od najpoznatijih običaja je poseta javnim bazenima i termalnim izvorima, što je deo svakodnevnog života na Islandu. Jedno takvo kupanje, u svečanim haljinama, uz novogodišnje dodatke, poput kapica, rogova irvasa i slično, svake godine se spontano odvija na brojnim javnim kupalištima.

Islanđani imaju još jedan lep običaj. Na Badnje veče razmenjuju pročitane knjige, a zatim u slobodnim danima uživaju u njihovom čitanju uz čokoladu i čokoladne poslastice. Izuzetno vole životinje i vrlo su ekološki osvešteni, što je i prilično jasno čim kročite na Island. Lokalna muzička scena, sa umetnicima poput Björk i Sigur Rós, odražava kreativni duh Islanda. Ukoliko za to imate vremena, potražite neki film ili igranu seriju islandske produkcije. Veoma liče nordijskom noaru, a obogaćene su gotovo uvek fascinantnim prizorima prirode.

Hrana: Islandska kuhinja je jednostavna, puno drugačija od gotovo svih na koje smo nailazili, ali puna ukusa, sa naglaskom na svežim, lokalnim sastojcima. Nikako ne propustite priliku da uživate u islandskom ražanom hlebu rúgbrauð, bilo da vam ga ponude u sastavu slanog obroka, bilo da se nalazi u osnovi poslastice ili kao deo sladoleda. Očaraće vas aromatičnost ovog hleba.

Poslastice nisu nešto čime se Island može pohvaliti, jer se većina, u manjoj ili većoj meri sastoji od čuvenog severnjačkog bilja, kod nas poznatog kao sladić. Specifičan gorak ukus, može vas osvojiti, ali i navesti da nikada više ne probate slatkiš sa natpisom lakkris.

Na Islandu se najviše konzumira riba i ovčetina, pa se i specijaliteti nalaze u tom domenu. Island uživa u svežoj ribi, a za ribu koja je ulovljena pre više od dva dana, kažu nije mesto ni u hrani za mačke. Tu je i i skyr, kremasti mliječni proizvod, pun proteina, koji domaće stanovništvo osim u originalnom obliku, često konzumira uz voće. Čorba od jastoga ili jagnjeća čorba, uz ražani hleb sa puterom, idealan su način za okrepljenje nakon oštre zime ili avanturističkog lutanja ostrvom.

Ukoliko ste ljubitelj brze hrane, tu su internacionalna rešenja poput burgera i pice, ali češće ćete naići na fish and chips ili hot dog. Ukoliko ste avanturista i po pitanju gastronomije, možda se usudite da probate i tradicionalno jelo hákarl (fermentirana ajkula) koja širom sveta važi za jelo neprijatnog ukusa i mirisa. Restorani u Reykjaviku su na prilično dobrom glasu u svakom smislu.

Dobro je znati!

Dobro je znati pre putovanja na Island: Saveti za putnike

1. Geografski položaj i klima: Island je ostrvska država u severnom Atlantskom okeanu, poznata po svojoj dramatičnoj prirodi koja uključuje vulkane, gejzire, tople izvore i polja lave. Klima je subpolarna, mada zahvaljujući Golfskoj struji, mnogo blaža nego što se očekuje za ovu geografsku širinu. Ipak, vremenski uslovi mogu brzo da se promene, pa je preporučljivo poneti višeslojnu, vodootpornu odeću.

2. Najbolje vreme za posetu: Najpopularnije vreme za posetu Islandu je letnji period, od juna do avgusta, kada su dani najduži, a temperatura najprijatnija. Međutim, za ljubitelje zimskih čarolija, i lovce na polarnu svetlost, poseta tokom zimskih meseci može biti jedinstveno iskustvo.

3. Transport: Island ima dobro razvijenu mrežu puteva, ali mnogi od njih su neasfaltirani i zahtevaju opreznu vožnju. Iznajmljivanje automobila je popularna opcija za turiste, ali imajte na umu da su neki putevi zatvoreni tokom zime. Javni prevoz je ograničen van glavnog grada, Rejkjavika.

4. Valuta i troškovi: Island koristi islandsku krunu (ISK). Životni troškovi na Islandu su visoki, pa budite spremni na visoke cene hrane, smeštaja i aktivnosti. Kartice se prihvataju svuda, a bankomati su svuda dostupni.

5. Kultura i jezik: Islanđani govore islandski, jezik koji se nije mnogo promenio od vikinških vremena. Engleski je takođe široko rasprostranjen, naročito u turističkim oblastima. Island je poznat po svojoj bogatoj književnoj tradiciji, kao i po jedinstvenoj muzičkoj sceni.

6. Gastronomija: Island nudi zanimljivu kuhinju koja se često oslanja na lokalne morske plodove i jagnjetinu. Probajte tradicionalne islandske specijalitete poput hákarla (fermentiranog ajkula) i skyr-a (mliječnog proizvoda sličnog jogurtu).

7. Prirodne atrakcije: Island je dom nekih od najlepših vodopada u Evropi, kao što su Gullfoss, Skógafoss i Seljalandsfoss. Ljubitelji prirode će uživati u jedinstvenim pejzažima Nacionalnog parka Þingvellir.

8. Sigurnost i zdravstvene informacije: Island je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu. Ipak, važno je biti oprezan prilikom posete prirodnim atrakcijama zbog nepredvidivih vremenskih uslova. Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje. Voda se može piti sa česme, jer osim što spada u jednu od najčistijih, uočićete i da bez obzira na ono da voda nema ukus, voda na Islandu je zaista posebno pitka.

9. Saveti za putovanje:

  • Informišite se unapred o vremenskim uslovima i radnom vremenu atrakcija.
  • Poštujte lokalnu prirodu i divljinu.
REJKJAVIK VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top