Maldivi – tropski raj u Indijskom okeanu

Post: Maldivi – tropski raj u Indijskom okeanu

Maldivi, nekada meta raznih osvajača, danas predstavljaju krajnji cilj mnogih putovanja i jednu od, turistički, najatraktivnijih destinacija na svetu. Ovaj izolovani arhipelag nalazi se u Indijskom okeanu i sastoji se od velikog broja manjih ostrva, vulkanskog porekla.

Ostrva Maldiva su poznata po svojim prelepim plažama sa belim peskom i kristalno čistim tirkiznim morem. Ovo nebesko okruženje je savršeno za opuštanje, sunčanje i uživanje u morskim aktivnostima kao što su ronjenje, snorkling, jedrenje, ribolov i druge.

Najveće i industrijski najznačajnije ostrvo je Male, na kom se nalazi i istoimeni međunarodni aerodrom. Maldivi su, vazdušnim putem, dobro povezani sa ostatkom sveta, što turistima olakšava putovanje i podstiče ih na povratak u ovu udaljenu, ali sasvim pristupačnu destinaciju.

Tropski raj u Indijskom okeanu…

Maldivi imaju bogatu istoriju. Lokalci, poznati kao Maldivci, ručno izrađuju predmete od kokosa i drugih domaćih materijala. Poznati su po svom gostoprimstvu i ljubaznosti, običajima i velikom poštovanju prema prirodi.

Pored prirodnih lepota i duge istorije, Maldive karakteristišu luksuzna odmarališta, vile na vodi sa bazenima i vrhunski spa centri. U ovom raju na zemlji posetioci mogu da se osećaju kao da su u potpuno drugom svetu, okruženi lepotom i udobnošću.

Bogatstvo podvodnim svetom, duga krstarenja, romantične večere, neistraženi predeli, brojne lagune i uvale, kao i mogućnost sportova i na vodi i na plaži, privlače veliki broj turista na Maldive i pruža im nezaboravno iskustvo.

Vremenski preduslovi

Klima na Maldivima je tropska i monsunska, sa kišnim periodom i sa više od 300 sunčanih dana godišnje. Dnevne temperature se tokom cele godine kreću od 25-32 stepena Celzijusovih što je idealno za sportove na vodi i plivanje.

Na Maldivima, klima se sastoji od dve glavne sezone. Suva sezona obuhvata period od novembra do aprila, dok druga, kišna sezona traje od maja do oktobra. U aprilu, providnost vode je najveća što omogućava detaljnije istraživanje podvodnog sveta.

Tokom kišne sezone, cene su niže i gužva je manja, a suvu sezonu karakteristiše veliki broj sunčanih dana što omogućava bavljenje raznim sportovima na vodi.

Maldivi
hotelsli-smestaj-min
1agreen-slider-min

Dobro je znati!

Ako planirate turističko putovanje na Maldive, evo nekoliko ključnih stvari koje treba da znate:

Viza: Državljani većine zemalja mogu dobiti besplatnu vizu na dolasku koja važi 30 dana. Međutim, potrebno je da imate povratnu kartu i dokaz o smeštaju.

Valuta: Zvanična valuta je Maldivska rufija (MVR), ali američki dolari često se koriste, naročito u turističkim objektima.

Klima: Maldivi imaju tropsku klimu sa dve glavne sezone – suvom sezonom (od decembra do aprila) i kišnom sezonom (od maja do novembra). Najbolje vreme za posetu je tokom suve sezone.

Odeća: Preporučuje se nošenje lagane odeće. Međutim, kada niste na plaži ili u svom odmaralištu, važno je nositi pristojnu odeću. Kupaći kostimi i kratke haljine nisu prihvatljivi izvan odmarališta ili plaže.

Religija: Islam je državna religija na Maldivima. Posetioci se mole da poštuju lokalne običaje i tradicije.

Alkohol: Alkohol je zabranjen izvan odmarališta. Većina odmarališta na Maldivima ima licencu za prodaju alkohola, ali ne možete doneti alkohol sa sobom na Maldive.

Komunikacija: Zvanični jezik je Dhivehi, ali engleski se široko koristi, naročito u turističkim objektima.

Transport: Glavni način transporta između ostrva su brzi čamci, domaći letovi i hidroavioni.

Smeštaj: Maldivi nude različite opcije smeštaja, od luksuznih odmarališta do pristupačnih gostinjskih kuća na lokalnim ostrvima.

Zdravstvena bezbednost: Preporučuje se da pre puta proverite potrebne vakcine ili zdravstvene preporuke.

Aktivnosti: Maldivi su poznati po svojim prelepim koralnim grebenima, pa su ronjenje i snorkeling popularne aktivnosti. Takođe, možete uživati u vodenim sportovima, ribolovu, izletima na pustinjska ostrva i mnogim drugim aktivnostima.

Električna energija: Napon je 220-240V, a utičnice su uglavnom britanskog tipa.

Uvek je dobro proveriti najnovije informacije o putovanju pre nego što planirate posetu, posebno u vezi sa viznim režimom, zdravstvenim preporukama i bezbednosnim upozorenjima.

Transferi od međunarodnog aerodroma Velana (ranije poznatog kao Međunarodni aerodrom Malé) do hotela ili odmarališta na udaljenim ostrvima Maldiva obično se organizuju preko tri glavna načina transporta: brzi čamci, domaći letovi i hidroavioni. Evo kako svaki od ovih transfera funkcioniše:

Brzi čamci:
– Ovo je najčešći način transfera za odmarališta koja se nalaze bliže Maléu.
– Vreme putovanja obično varira između 20 minuta do sat vremena, u zavisnosti od lokacije odmarališta.
– Transferi brzim čamcem obično su dostupni tokom celog dana i noći.

Domaći letovi:
– Za odmarališta koja se nalaze dalje od Maléa, često je potrebno koristiti domaće letove koji vas vode do regionalnih aerodroma, a zatim transfer brzim čamcem do krajnje destinacije.
– Vreme leta varira, ali obično traje od 20 minuta do sat vremena.
– Nakon sletanja na regionalni aerodrom, gosti će se prevesti do svog odmarališta brzim čamcem, što može trajati dodatnih 10-40 minuta.
– Važno je napomenuti da domaći letovi obično ne lete noću, pa ako vaš međunarodni let stigne kasno uveče, možda ćete morati da prenoćite u Maléu ili na aerodromu.

Hidroavioni:
– Ovo je popularan način transfera za luksuzna odmarališta koja se nalaze na većoj udaljenosti od Maléa.
– Let hidroavionom pruža spektakularan pogled na atole i kristalno čiste lagune Maldiva.
– Vreme leta obično traje od 20 minuta do sat vremena.
– Važno je napomenuti da hidroavioni ne lete noću, pa ako vaš međunarodni let stigne posle zalaska sunca, moraćete da sačekate do sledećeg jutra ili da koristite alternativni način prevoza.

Napomene:
– Većina odmarališta na Maldivima organizuje transfer za svoje goste i obično je uključena u ukupnu cenu boravka ili se naplaćuje odvojeno.
– Po dolasku na aerodrom Velana, predstavnici odmarališta će vas sačekati na izlazu i uputiti vas ka odgovarajućem transferu.
– Preporučuje se da unapred obavestite odmaralište o vremenu dolaska i odlaska kako bi mogli da organizuju vaš transfer.

MALDIVI VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top