Mauricijus – prelepe plaže i tirkizno more

Post: Mauricijus – prelepe plaže i tirkizno more

Ostrvo Mauricijus je jedna od najlepših turističkih destinacija na svetu, poznato po svojim belim peščanim plažama, tirkiznom moru i bujnoj tropskoj vegetaciji.

Mauricijus je ostrvska država u Indijskom okeanu, koje pripada Afričkom kontinentu i predstavlja idealno mesto za romantična putovanja, odmor sa porodicom ili avanturistički odmor.

Geografski se nalazi na istoj širini kao i Madagaskar, a okružen je mnogim drugim manjim ostrvima kao što su Rodriges i Reunion. U unutrašnjosti ostrva nalaze se zelene planine i bujne šume, parkovi i bašte idealne za opuštajuće šetnje, kao i veliki broj kulturno-istorijskih spomenika.

Viza za ulazak u državu Mauricijus nije potrebna, a pasoš mora da važi duže od 6 meseci od datuma povratka.

Prelepe plaže i tirkizno more

Na Mauricijusu postoji nekoliko većih gradova i naselja. Glavni grad je Port Louis, koji se nalazi na zapadnoj obali ostrva i predstavlja kulturni, ekonomski i politički centar Mauricijusa. To je živahna luka koja privlači turiste iz celog sveta svojim bogatim kulturnim nasleđem i velikim brojem restorana i prodavnica.

Ostali veći gradovi uključuju Curepipe, Quatre Bornes, Vacoas-Phoenix, Rose Hill, Beau Bassin-Rose Hill, Mahebourg i Triolet. Takođe postoje i mnoga manja naselja i turistička mesta širom ostrva.

Najpopularnija atrakcija Mauricijusa su njegove prelepe plaže. Beli pesak i tirkizno more čine ovo ostrvo pravim rajem na zemlji. Neke od najlepših plaža na Mauricijusu uključuju Belle Mare, Pereybere, Flic en Flac i Trou aux Biches. Ove plaže nude idealne uslove za ronjenje, surfovanje, pecanje, jedrenje na dasci ili jednostavno sunčanje i opuštanje.

Vremenski uslovi

Klima na Mauricijusu je tropska, sa toplim i vlažnim letima. Mauricijus ima dve sezone, vlažnu koja traje od novembra do aprila i suvu, od juna do septembra, dok ostali deo predstavlja prelazni period.

Temperature se relativno slabo menjaju tokom godine, a prosečne dnevne temperature iznose od 20°C do 30°C i time omogućavaju posetu tokom cele godine.

Mauricijus je multikulturalno ostrvo koje privlači ljude različitih nacionalnosti i etničkih grupa. Glavni narodi koji žive na Mauricijusu su Kreoli (mešavina afričkih i evropskih korena), Indusi, Kinezi i Francuzi. Ljudi na Mauricijusu su veoma gostoljubivi i srdačni prema turistima, a poznati su po svom veselom i optimističnom stavu.

mauricijus-1
mauricijus-3
mauricijus-2

Dobro je znati!

Mauricijus, rajsko ostrvo smešteno u Indijskom okeanu, predstavlja idealnu destinaciju za one koji traže nezaboravno putovanje. Pre nego što krenete na ovo čarobno putovanje, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se bolje pripremite.

Geografija i klima: Mauricijus je ostrvo vulkanskog porekla, locirano oko 2.000 kilometara istočno od obale Afrike. Ostrvo karakteriše tropska klima sa toplim i vlažnim letima od novembra do aprila, dok su zime, koje traju od maja do oktobra, tople i suve. Idealno vreme za posetu je između maja i decembra.

Viza i putne isprave: Građani Srbije mogu boraviti na Mauricijusu bez vize do 90 dana. Potrebno je imati važeći pasoš i povratnu kartu. Preporučuje se provera najnovijih informacija o viznim režimima pre putovanja.

Zdravstveni saveti: Preporučuje se vakcinacija protiv hepatitisa A i B, kao i protiv tifusa. Takođe, bitno je piti flaširanu vodu i koristiti sredstva za zaštitu od komaraca zbog rizika od denga i čikungunja groznica.

Valuta i plaćanje: Zvanična valuta je Mauricijuska rupija (MUR). Preporučuje se razmena novca na ostrvu, jer su kursne razlike povoljnije. Većina hotela, restorana i trgovina prihvata kreditne kartice.

Kultura: Mauricijus je multikulturalno ostrvo sa bogatom istorijom. Poštovanje lokalnih običaja i kultura je važno. Engleski i francuski jezik su široko rasprostranjeni, što olakšava komunikaciju.

Aktivnosti: Ostrvo nudi raznovrsne aktivnosti – od ronjenja i snorklinga u kristalno čistim vodama do istraživanja bujnih šuma i uzbudljivih safarija. Ne propustite posetu glavnom gradu Port Louisu i poznatim botaničkim vrtovima Pamplemousses.

Hrana: Mauricijuska kuhinja je miks afričkih, indijskih, kineskih i evropskih uticaja. Probajte tradicionalna jela kao što su Dholl puri, Curry od ribe i Rougaille.

Mauricijus nije samo destinacija, to je iskustvo koje će obogatiti vaš život. Srećan put i uživajte u čarima ovog prelepog ostrva!

MAURICIJUS VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top