Sejšeli – prelepe plaže, priroda i kultura

Post: Sejšeli – prelepe plaže, priroda i kultura

Sejšeli su arhipelag od preko 100 ostrva, od kojih je samo 30-ak ostrva naseljeno. Nalaze se u Indijskom okeanu, 1500 km jugoistično od obale Afrike, a oko 4000 km jugozapadno od Indije. Ostrva se prostiru na površini od oko 455 kvadratnih kilometara, a najveće među njima je Mahe, Praslin, La Digue.

Starosedeoci Sejšela su narodi koji su naseljavali ova ostrva pre nego što su ona postala poznata kao turistička destinacija. Ovi narodi su se nazivali “Seychellois”, a bili su potomci Afrikanaca, Madagaskaraca, Indijaca i Arapa, koji su se na ova ostrva naseljavali još od 18. Veka. U periodu kolonizacije, Sejšeli su bili pod vlašću različitih kolonijalnih sila, uključujući Francusku i Veliku Britaniju.  Danas, stanovništvo Sejšela čini mešavina različitih kultura i etničkih grupa.

Prelepe plaže, priroda i kultura

Sejšeli su poznati po predivnim peščanim plažama, tirkiznim vodama i bogatom morskom životu. Ovo ostrvsko područje je omiljeno odredište za turiste koji žele da pobegnu od svakodnevnog stresa i uživaju u opuštajućem i nezaboravnom odmoru.

Ovo ostrvsko carstvo ima i nekoliko prirodnih rezervata, gde turisti mogu da vide endemske vrste biljaka i životinja, poput divljih orhideja i kornjača.

Pored prirodnih lepota, Sejšeli su takođe poznati po bogatoj kulturi i istoriji, koja je oblikovala identitet ovih ostrva. Turisti mogu da posete istorijske znamenitosti poput kolonijalnih građevina, muzeja i crkava. Na Sejšelima se održavaju i različite kulturne manifestacije, karnevali i muzički festivali.

Klima

Sejšeli imaju tropsku klimu, što znači da je vreme uglavnom toplo i vlažno tokom cele godine sa temperaturama koje se kreću od 24°C i 32°C.

Na Sejšelima se smenjuju dve sezone – sezona kiša i suva sezona. Suva sezona traje od maja do novembra, dok sezona kiša traje od decembra do aprila.

U suvoj sezoni, temperatura je ugodna, a padavine su retke što čini ovo doba godine idealnim za turiste koji žele da uživaju u sunčanom I toplom vremenu.

sejseli-4-min
sejseli-1-min
sejseli-2-min

Dobro je znati!

Sejšeli, arhipelag od 115 ostrva u Indijskom okeanu, čine jednu od najpoželjnijih destinacija za odmor. Ovaj vodič će vam pomoći da se bolje pripremite za posetu ovom tropskom raju.

Geografija i klima: Sejšeli su smešteni blizu ekvatora, što znači da imaju tropsku klimu sa visokom vlažnošću tokom cele godine. Postoje dva glavna sezonska perioda: severozapadni monsun od decembra do marta sa toplijim i vlažnijim vremenom, i jugoistočni monsun od maja do oktobra sa suvljim i hladnijim vremenom. Najbolje vreme za posetu je tokom prelaznih perioda, april-maj i oktobar-novembar.

Viza i putne isprave: Građani Srbije mogu boraviti na Sejšelima bez vize do 30 dana. Potrebno je imati važeći pasoš, dokaz o smeštaju, dovoljno sredstava za boravak i povratnu avionsku kartu.

Zdravstveni saveti: Nema posebnih zdravstvenih zahteva ili obaveznih vakcinacija, ali se preporučuje osnovna vakcinacija (kao što je vakcina protiv tetanusa). Ponesite sredstva za zaštitu od sunca i komaraca.

Valuta i plaćanje: Zvanična valuta je Sejšelska rupija (SCR). Preporučuje se razmena novca na ostrvu za bolji kurs. Većina hotela i restorana prihvata kreditne kartice.

Kultura: Sejšeli su poznati po svojoj multikulturalnosti. Lokalno stanovništvo je izuzetno prijateljsko i dobrodošlo, ali se očekuje poštovanje lokalnih običaja i kulture. Engleski i francuski su zvanični jezici, što olakšava komunikaciju.

Aktivnosti: Sejšeli nude brojne aktivnosti, od ronjenja i snorklinga u kristalno čistim vodama do planinarenja i poseta botaničkim vrtovima. Ne propustite posetu najpoznatijem ostrvu Mahe i jedinstvenoj Vallée de Mai prirodi na ostrvu Praslin.

Hrana: Sejšelska kuhinja je mešavina afričkih, indijskih, kineskih i francuskih uticaja. Preporučuje se probati jela kao što su riblji curry, oktopus salata i kreolska riža.

Pripremite se za nezaboravno iskustvo na Sejšelima – mesto gde priroda dominira i pruža jedinstven doživljaj raja na Zemlji.

SEJŠELI VREMENSKA PROGNOZA
Go to Top